Bir kişide gülmediği halde göz çevresinde çizgiler belirmişse, bu durum o bölgenin cildinin yaşlandığı anlamına gelir. Göz çevresi kırışıklığı güneş hasarına bağlı olarak genç insanlarda bile görülebilir. Bu tür kişilerde gülerken çizgiler daha da belirgin hale gelmektedir.
Göz çevresi kırışıklıkları kimlerde görülür?
Kazayağı çizgileri genel olarak açık tenli, açık renkli veya kızıl saçlı kişilerde erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Alt göz kapağında ortaya çıkan çizgiler alt kapaktaki kasların fazla çalışmasıyla ilgilidir.
Renkli gözlere sahip olanlar güneşe hassas oldukları için daha fazla göz kısma hareketi yaparlar. Göz çevresi kırışıklıkları güneş ışığına, cilt kuruluğuna veya sigaraya bağlı da gelişebilir. Koyu tenli kişiler ve cildi yağlı olanlarda göz çevresi kırışması daha az görülür.
İnce cilt yapısına sahip olanlarda erken yaşlardan itibaren ince çizgiler belirmeye başlar. Kalın cilde sahip olanlarda kırışıklıklar daha az sayıda ama daha derindir. Kırışıklıkların genişliği göz etrafı kasının çapına bağlıdır. Bazı kişilerde yanağa kadar inen kırışıklıklar olabilir.
Göz çevresi kırışıklığı nasıl tedavi edilir?
Göz çevresi kırışıklıklarını gidermek için en etkili yöntem botoks uygulamalarıdır. Mimiğe bağlı meydana gelen çizgiler, botoks yapılmasından 4-7 gün sonra hemen geriler.
Göz aralığı açılır, kaşta yükselme meydana gelir ve kişide genç görünüm elde edilir. Botoks göz çevresinde 3-5 ay süresince etkili olur. Göz cildi yaşlı ise botoks yanı sıra cildi yenileyen yöntemler yapılması tedavinin daha etkili ve kalıcı olmasını sağlar.
Göz altı torbası olanlarda, yüzü aşırı mimikli olanlarda botoks tedavisi daha dikkatli yapılmalıdır. Botoksun kas hareketini azaltmasına bağlı olarak gözaltı torbalarında artış görülebilir.
Yüz mimikleri fazla olanlarda botoks yapılmayan bölgelerde mimik artışı görülebilir. Bu sebeple botoks uygulamalarının tecrübeli kişilerce yapılmasında fayda vardır.
Göz çevresi kırışıklığı botoks dışında hangi yöntemlerle tedavi edilir?
Özellikle alt göz kapağının altındaki kırışıklıklar botokstan fayda görmeyebilir. Bu durumda göz çevresi cildini gençleştirmede kullanılan yöntemler kırışıklıkları daha etkili şekilde giderebilir. Göz çevresi kırışıklık ve sarkmaları gidermek için cilt yenileyen cihazlardan lazer, ışık, fraksiyonel cihazlar, radyofrekans en uygun seçimlerdir.
Ayrıca mezolift ve PRP’de cilt yenilemede oldukça etkili yöntemlerdir. Bu yöntemler botoksla ve ya botoks uygulaması yapmadan kullanılabilir. Başlangıç olarak fraksiyonel cihazlar veya radyofrekans tercih edilebilir. Eğer yanıt yetersizse veya göz çevresinin cildi çok yaşlı ise PRP veya mezoliftle birlikte uygulamak çok daha iyi sonuç verecektir.
Gözaltındaki cildin toparlaması, kırışıklıkların azalması ve göz altı morluğu için dolgu enjeksiyonları çok iyi sonuç verir. Bu bölgenin göze yakın olması sebebiyle dolgu işlemleri tecrübeli hekimlerce uygulanmalıdır.