Meme protezi, şekillerine göre kabaca 2 gruba ayrılır.
Yuvarlak (round) meme protezi: Yarım küre şeklindedir, orta kısmı en kalın yapıdadır. Yerleştirildikten sonra memenin üst yarısında da dolgun bir görünüm oluşturur. Daha çok kas altı plana yerleştirilir.
Anatomik (damla, teardrop) meme protezi: Yağmur damlasına benzer, üst kısmı ince, alta doğru genişleyen yapıdadır. Yerleştirildikten sonra memenin alt yarısında dolgun bir görünüm oluşturur. Arzu edilen meme şeklini andırdığı için, direkt meme ile uyumlu bir şekil ve büyütme etkisinden faydalanılır.
Düşük miktarda meme sarkmasının olduğu, yani ek olarak dikleştirmenin gerekmediği durumlarda kullanılır ve bu şekilde protezin memeyi dikleştirme etkisinden de faydalanılır. Anatomik meme protezi ise daha çok kas üstü plan için kullanılır.
Kas altı plana yerleştirilirse, kasın proteze yaptığı baskı nedeniyle, dekolte bölümünde daha düşük miktarda büyütme etkisi sağlar.
Ayrıca bazı nedenlere bağlı, protezin dönmesi ile oluşan şekil bozuklukları görülebilir. Yüksek profilli olanlarda ise bu problem daha nadir ortaya
İçeriğine Göre Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Serum fizyolojik içeren (saline-filled) meme protezi
Silikon içeren meme protezi:
- Sıvı silikon içeren meme protezi.
- Kohezif jel silikon içeren meme protezi
Serum fizyolojik içeren (saline-filled) meme protezinin üstünlükleri şunlardır:
- Göbek deliği çevresi (periumbilikal) ve koltukaltı (aksiller) kesilerinden rahatlıkla yerleştirilir.
- Eğer meme protezi vücut içinde herhangi bir şekilde zedelenirse, içindeki tuzlu su (serum fizyolojik) meme için herhangi bir sorun yaratmaz; vücut tarafından emilebilir. Gerçi günümüzde kullanılan silikon jel meme protezi de zedelenirse herhangi bir problem yaratmaz; çünkü içindeki silikon jel şeklindedir; dağılıp akmaz ve olduğu yerde kalır.
Serum fizyolojik içeren (saline-filled) meme protezinin dezavantajı şudur:
- Tüm teknolojik gelişmelere rağmen, protezin içindeki serumun zamanla, port denilen bölümden (buradan tuzlu serum protezi içine doldurulur.) dışarı sızdığı görüşü hala varlığını korumaktadır. Bu nedenle protez hacim kaybına uğrar, protezin dış yüzeyinde katlantı oluşur. Oluşan katlantı hasta tarafından deri altında hissedilir. Yapılan bazı çalışmalarda, ameliyattan sonraki 6 ay içinde protezin hacminin %10-20 azaldığı ortaya konmuştur.
- Ameliyat sonrası erken dönemde, eğer içinde hava kalırsa hafif bir çalkantı sesi gelebilir. İlerleyen zamanda bu durum geçecektir. Ancak protez içindeki serum dışarı sızarsa, çalkantı sesi kalıcı olur.
- Serum fizyolojik, (tuzlu su) sıcaklık değişimlerinde ısı iletimine neden olduğu için, soğuk havada memede soğukluk hissedilmesine neden olabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sıklıkla talep gören uygulamalarımız ve ameliyatlarımız