Silikon içeren meme protezlerinin, içerdikleri silikonun kıvamına göre 2 çeşidi vardır.
Sıvı silikon içeren meme protezi: Sıvı silikon akıcı özellikte ve yumuşak kıvamlıdır. Sıvı silikonun yumuşak kıvamı, memenin yumuşaklığına yakındır.
Bu nedenle meme dışarıdan muayene edildiğinde, sıvı silikon içeren meme protezinin varlığı daha az hissedilir ya da hiç hissedilmez.
Ancak sıvı silikon içeren meme protezi herhangi bir sebepten dolayı zedelenirse dışarıya sızan silikon, vücutta bulunduğu bölgeden çevreye doğru dağılır. Cerrahi bir girişim ile dokuların temizlenmesi gerekir.
Kohezif jel silikon içeren meme protezi: Kohezif jel silikon, sıvı silikondan daha koyu kıvamlı ve katıdır, bu nedenle akıcı özelliği yoktur. Kohezif (cohesive: birleşmiş, yapışmış, uyum sağlayan) özellik, jel partiküllerinin birbirine yapışık durmasını sağlar.
Dolayısıyla bu tip meme protezi herhangi bir sebepten dolayı delinirse, içerdiği jel silikonun sızarak bulunduğu bölgeye yayılma ihtimali daha azdır. Kohezif özellik I, II, III olarak derecelendirilir. Derece arttıkça jelin ve dolayısıyla protezin sertliği artar.
Sıvı silikona göre jel silikonun kıvamı daha koyu ve sert olduğundan, meme dışarıdan elle muayene edildiğinde, bu tip protezin varlığı bir miktar hissedilebilir.
Silikon jel içeren meme protezinin üstünlükleri şunlardır:
- Daha doğal görünümün elde edilmesi
- Dokunma ile doğal meme hissinin alınması
- Isı iletimi yapmadığı için, soğuk ya da sıcak havada ısı farkı hissedilmemesi
- Çeşitli CPG meme protezi türleri ile, halk arasında damla olarak bilinen anatomik meme protezlerinin kullanımına izin vermesi
- Meme dokusu altına (subglanduler) yerleşime olanak vermesi
- Kapsül kontraktürü gelişmesi riskinin az olması
- Meme protezinin dışarıdan belli olma ihtimalinin daha az olması
- Meme protezin patlama olasılığının daha az olması
Yüzey özelliklerine Göre Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Düz (smooth) yüzeyli meme protezi: İlk olarak 1962 yılında, düz yüzeyli silikon içerikli protez üretimine başlanmıştır. Üzeri düz yüzeyli olan bu protezin tabanında, protezin göğüs duvarına daha iyi tutunmasını sağlamak için dakron parçacıkları konulmuştur.
Ancak kullanımı sonrası yüksek oranda kapsül kontraktürü gelişmiştir. Neden olarak silikonun dış kılıfının, içerideki silikonun dış ortama kaçağını tam olarak önleyememesi suçlanmıştır.
Günümüzde, protezin dış kılıfının silikon jelin geçirgenliğini önleyecek kapasitede olması ve içindeki jelin akışkan olmaması (kohezif) sayesinde daha güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.
Pütürlü (textured) yüzeyli meme protezi: Pürtüklü yüzeyli protez, düz yüzeyli protezin kılıfındaki silikonun fiziksel yapısında değişiklik yapılması ile elde edilirler.
Amaç, silikon kılıfın yüzeyine paralel olarak uzanan kollajen liflerinin yönlerini değiştirerek, kapsül kontraktürü oluşmasını önlemektir.
Yüksekliklerine Göre Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Meme protezi yüksekliklerine göre 3 gruba ayrılır:
- Yüksek profilli meme protezi
- Orta profilli meme protezi
- Düşük profilli meme protezi
Profiline göre protez seçiminde kadının göğüs çapının genişliği büyük önem taşımaktadır. Özellikle dar göğüs çapına sahip kadında yüksek profilli meme protezi tercih edilirken, geniş göğüs çapına sahip kadında, taban genişliği daha fazla olan orta profilli meme protezi tercih edilir.
Tüm Bu Özelliklere Göre Kaç Çeşit Meme Protezi Vardır?
Hastalar tarafından yuvarlak ve damla olarak bilinen meme protezi çeşitleri aslında kendi aralarında; protezin içeriği, yüzeyi, yüksekliği ve profiline göre pek çok tipe ayrılır.
Günümüzde artık, 4-5. nesil meme protezleri kullanılmaktadır. Üretim ve kalite standartlarının yükselmesi, protez kalite ve dizaynlarının ilerlemesi, sıkı ve yapışkan (kohezif) silikon jellerin üretimi ve kılıf yüzeyi dokularının sağlamlaştırılması sayesinde, meme protezleri kaliteli ve güvenli hale gelmişlerdir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sıklıkla talep gören uygulamalarımız ve ameliyatlarımız